Yaz Aylarında Beslenme
Yaz aylarında, sıcak havalar, tatilin verdiği rahatlık, sohbetlerle uzayan güzel akşamlar derken yemek konusunda kontrolsüz bir süreç olabiliyor. Sıcak etkisi ile tüketimi artan gazlı içecekler, günler uzadıkça sarkan yemek saatleri ve gece kaçamakları hatta meyvelerin aşırı tüketimi ve olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Yaz aylarında beslenmede altın kural sıvı tüketimidir. Vücut gün boyunca kolayca susuz kalıp temel vitaminlerini kaybeder. Vücuttaki su miktarı azaldığında kişiler kendilerini yorgun, halsiz hissederler. Düzenli aralıklarla uygun miktarlarda su tüketmek vücut sıcaklığını dengede tutar, suyun serin olması vücudun nemlenmesine yardımcı olurken aşırı soğuk su tüketimi sindirim ve gaz şikayetlerine neden olabilir.
Sağlıklı bir insan günde en az 2,7-3,7 litre arasında su tüketmelidir. Çünkü alınan suyun bir kısmı yalnızca böbreklerin kanı temizlemek için ihtiyacı olan miktar olurken sıcaklık yükseldikçe, terleme daha fazla olacak, soluk alıp verme artacak ve vücuttan atılan su için de fazlası ile su tüketmemiz gerekecektir.
Sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmeli
Yüksek kalorili ve zor sindirilen besinler vücut ısısını artıracağı için bu besinlerden kaçınılmalıdır. Su oranı yüksek yiyeceklerin sindirimi kolaylaştırdığı gibi vücut ısısının da dengede kalmasını sağlar. Kırmızı et, yumurta, tavuk ve baklagiller sindirimi zor ürünlerdir ve ölçülü olarak tüketilmelidir. Yumurta haşlama olarak, salatalarda, et ürünleri ızgarada veya sebzelerle beraber az miktarda tüketilebilir. Bunlara ilave olarak baharat ve tuz tüketimi de eser miktarda tutulmalıdır. Baharatlı yiyecekler vücut ısısını yükseltir. Fazla tuz tüketimi ise kan dengesini bozar ve daha fazla su ihtiyacına neden olur.
Paketli gıdalar her mevsim dikkat edilmesi gerekenlerden
Atıştırmalıklar, cips, kraker, kremalar, dondurmalar, donmuş hamur ürünler ve donmuş patates gibi gıdaların içerisinde trans yağ bulunduğu için hem sindirimi zordur hem de vücudun su ihtiyacını artırır. Ayrıca bu gıdaların düzenli tüketimi bağımlılığa neden olabilmektedir. Bunların dışında gazlı, şekerli içecekler yerine evde hazırlanan meyve suları, maden suyu tüketmek, hatta direkt olarak meyveleri tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü meyve suları çıkarıldığında içerikteki doğal liflerin kaybolmasına neden olur. Kahve ve çay tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Özellikle kafein vücuttan fazla idrar atılmasına dolayısıyla su kaybına neden olur.
Ferahlatan besinler
· Acur, kelek, salatalık, su
· Soğuk çorbalar, ayran, kefir, cacık
· Zeytinyağlı sebzeler, salatalar
· Hindistan cevizi suyu/sütü
· Mevsim yeşillikleri
· Kavun, karpuz, çilek, erik
· Sebze suyu ile yapılmış detoks içecekleri
· Süt veya yoğurtlu yulaf lapası
Sağlığımızı korumak aslında işte bu kadar kolay