Kalbi Olan Sağlık Deposu Bir Sebze
♥Kalbi Olan Sağlık Deposu Bir Sebze
Enginar, (Cynarascolymus), Astracea familyasına dahil olan çok yönlü şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de, aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Bitkinin baş ve yapraklarından çeşitli şekillerde faydalanılmaktadır. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesi ve iklimi bu bitkinin yetişmesi için çok uygundur ve yoğun olarak da İzmir, Bursa, Aydın, Antalya ve Adana illerinde üretimi yapılmaktadır.
En lezzetli kısmı tüm yapraklarının ortasında kalan göbek kısmıdır ve genellikle daha pahalıdır. İçinde barındırdığı birbirinden farklı vitamin ve mineral sayesinde insan sağlığı için birden fazla önem taşır. Enginar, kullanım alanı geniş olan sebzelerdendir. Enginarın içinden birbirinden güzel yemekler, yapraklarından çay, saplarından da salata yapma imkanımız bulunmaktadır. Çemen’s Gurme olarak bu sağlıklı mı sağlıklı sebzeyi, tam yöresinden, mevsiminde sizler için hazırlıyor en doğalı, yöreseli, tazesi ile buluşturuyoruz.
Bu şifa deposu ürünü harika bir tarif ile değerlendirip sofralarımıza lezzet katalım
Malzemeler:
- 6 adet enginar çanağı
- 1 adet kuru soğan
- 12 adet arpacık soğan
- 1 su bardağı taze bezelye
- 1 adet havuç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu
- Yarım demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı un
- Tuz
Yapılışı:
- Enginar çanakları iyice yıkanıp, sert kısımları temizlenerek limonlu su içinde bekletilir.
- Önce yemeklik doğranmış kuru soğan ve arpacık soğanları, sonra da küp küp doğranmış havuçlar, bezelyeler ve bir tatlı kaşığı kadar un zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
- Enginar çanakları da aynı tencereye dizilip, limonlu sudan üstüne eklenir.
- Kısık ateşte enginarlar yumuşayıp suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.
- Ocaktan indirmeden hemen önce ince kıyılmış dereotu eklenir.
- Piştikten sonra servis tabağına alınan enginarlara, iç malzemesi paylaştırılır.